Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bioboer Jasper wil Vlaanderen laten proeven van yacon

Bioboer Jasper wil Vlaanderen laten proeven van yacon

Geen wonder als u niet weet wat yacon is, want de groente is vrij onbekend in België. Maar in Sint-Pieters-Leeuw begint yacon wel aan populariteit te winnen. Met dank aan Jasper Van Opstal. De jonge bioboer van 22 jaar teelt er al enkele jaren de exotische groente, die te vergelijken is met een zoete aardappel.

Op een veldje in de schaduw van de VRT-zendmast in Sint-Pieters-Leeuw is bioboer Jasper bezig met de oogst van zijn yacon. Een groente die je vooral in het Andesgebied in Zuid-Amerika vindt, maar dus ook in de Zennevallei. “We zijn er eigenlijk opgekomen heel toevallig, een vijftal jaar geleden een artikeltje er van gelezen in de krant en zo dan begonnen met 20 plantjes in de tuin en zo dan ieder jaar opgeschaald en nu zitten we dan hier aan een 2.000 planten”, aldus Jasper.

De yacon behoort tot de familie van de zonnebloem maar is het best te vergelijken met een zoete aardappel, zowel qua smaak als qua vorm. Net daarom is de groente perfect teelbaar in België, ondanks het feit dat ze het best gedijt in een vochtig en warm klimaat. Jasper wil Vlaanderen laten proeven van yacon. "Ik denk niet dat het heel veel gaat verkocht worden maar het zal wel een groente zijn die zijn waarde zal hebben binnen de alternatievere winkels en restaurants", aldus Jasper. "Dat ook geen kwaad omdat wij als teler die meerwaarde kunnen leveren zonder dat het zeer grootschalig moet zijn."