syrie2.jpg

Bonte vraagt terughoudendheid over identiteit IS-strijder

din 18 nov 2014

Een Vilvoordenaar zou herkend zijn in de recente video over de massa-onthoofding van Islamitische Staat. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Maar de naam die circuleert in de media is volgens burgemeester Bonte niet correct.

In de video eist Islamitisch Staat de executie op van de Amerikaanse hulpmedewerker Pater Kassif. Dat zou gebeurd zijn bij een massa-executie waarbij ook een aantal gevangen genomen Syrische officieren en piloten gedood werden. 

Tussen de strijders van Islamitische Staat lijkt ook een Belg te zijn, dat schrijft Het Laatste Nieuws dat zich baseert op bronnen binnen de veiligheidsdiensten. Het zou gaan om een 28-jarige Vilvoordenaar die bij verstek terechtstaat op het proces tegen Sharia4Belgium. Zijn verblijfplaats op zijn Facebookprofiel stemt volgens de krant ook overeen met het stadje waar de gruwelvideo gemaakt werd.

Geen publieke veroordeling

Of er een Belg of Vilvoordenaar betrokken is bij de recent vrijgegeven IS-film kan door de Vilvoordse burgemeester Bonte (foto onder) niet bevestigd of ontkend worden.  Maar de naam die vanmorgen in de media circuleerde is in ieder geval niet correct, aldus Bonte. De burgemeester vraagt daarom terughoudendheid van de pers.  De berichtgeving over de problematiek van IS-strijders mag volgens hem niet ontsporen van in een publieke veroordeling van jonge mensen. 

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"22675","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"343","width":"610"}}]]