Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bossen steeds meer in trek bij wildplukkers

Bossen steeds meer in trek bij wildplukkers

Boswachters in onze regio zien steeds vaker hoe bossen leeggeroofd worden door wildplukkers. Zij plukken zakken vol met kastanjes, paddenstoelen of dennenappels. Vorige week werden in Ter Rijst in Heikruis nog wildplukkers opgemerkt. Een lucratieve bezigheid, maar volgens Agentschap Natuur en Bos verboden en gevaarlijk.

De herfstperiode is doorgaans een hoogseizoen in het bos. De bladeren en kastanjes vallen en de paddenstoelen groeien. De voorbije jaren zijn de bossen in onze regio - waaronder het Zoniënwoud, het Liedekerkebos, het park Ter Rijst in Heikruis, Plantentuin Meise en domein Groenenberg in Vlezenbeek - steeds vaker het doelwit van wildplukkers.

"Vaak gaat het om georganiseerde bendes die doorheen het domein lopen en zakken vol vruchten meenemen. Enkele kastanjes rapen kan geen kwaad, maar wie plukt voor commerciële doeleinden riskeert een boete", zegt Agentschap Natuur en Bos, dat vraagt om wildplukkers te melden aan de natuurinspectie. "Grijp niet zelf in, maar probeer een foto te maken van plukkers of de wagens waarmee ze rijden", alus Agentschap Natuur en Bos.

De wilplukkers komen vaak uit Oost-Europa en verdienen op de zwarte markt al snel 30 tot 40 euro per kilogram paddenstoelen. Maar met hun rooftochten beschadigen wildplukkers vaak ook andere planten in de bossen en de biodiversiteit. "Tot slot is wildplukken niet zonder risico. Het kan zijn dat plukkers giftige paddenstoelen meenemen. Wie dat op zijn bord krijgt, kan daaraan sterven", aldus Agentschap Natuur en Bos.