Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Brandweer: "Bestrijding processierups niet onze taak"

Brandweer: "Bestrijding processierups niet onze taak"

De Brandweerzone Vlaams-Brabant West krijgt regelmatig oproepen voor het verdelgen van eikenprocessierupsen. "Maar dat is onze taak niet", aldus de brandweer.

De eikenprocessierups slaat deze zomer in onze regio opnieuw toe. Zo werd het domein van Hofstade er onlangs mee geconfronteerd. De Brandweerzone Vlaams-Brabant West krijgt regelmatig oproepen om ze te verdelgen. "Maar daarvoor kan je niet bij de brandweer terecht. De verdelging van deze rupsen vereist specifiek materiaal waarover wij niet beschikken", meldt de brandweer.

De brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken pijnlijke rode huiduitslag en hevige jeuk, maar ook soms ademhalingsproblemen, slikstoornissen en hevige buikpijn. "Het zijn steden en gemeenten die instaan voor de verdelging van eikenprocessierupsen. In sommige gevallen is dat enkel op openbare plaatsen en moet je voor een verdelging op privéterein zelfs contact opnemen met een gespecialiseerde firma", besluit de brandweer.

De Brandweerzone Vlaams-Brabant roept de mensen dan ook op om contact op te nemen met de gemeente- of stadsbestuur voor een verdelging van de eikenprocessierups.