Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Brussels Airlines wil gedwongen ontslagen beperken tot 370 mensen

Brussels Airlines wil gedwongen ontslagen beperken tot 370 mensen

Brussels Airlines wil het aantal gedwongen ontslagen beperken tot 370 mensen, waarvan 310 in ons land. Dat moet blijken uit een presentatie die De Tijd kon inkijken. De luchtvaartmaatschappij kondigde vorige week aan dat het een kwart kleiner wordt.

Brussels Airlines voelt de impact van de coronacrisis zwaar. Door de uitbraak van het virus staan alle vliegtuigen al twee maanden aan de grond en lijdt de luchtvaartmaatschappij meer dan een miljoen euro verlies per dag. Vorige week kondigde Brussels Airlines daarom aan dat het zwaar zou herstructureren: vliegtuigen worden uit de vloot gehaald, bestemmingen worden geschrapt en 1.000 van de 4.200 jobs sneuvelen.

De directie maakte wel meteen duidelijk dat het zo weinig mogelijk gedwongen ontslagen wou. Uit een presentatie moet blijken dat Brussels Airlines dat aantal wil beperken tot 370 mensen, waarvan 310 in België. De luchtvaartmaatschappij wil verder 155 werknemers overtuigen om met pensioen te gaan. Door werknemers vanaf 59 jaar met brugpensioen te laten gaan wil het nog eens zo'n 100 jobs schrappen. Werknemers die 57 jaar zijn, wordt gevraagd halftijds te werken, Werknemers van 55 en 56 jaar vier vijfde.

Daarnaast zou Brussels Airlines tijdelijke maatregelen invoeren waardoor piloten en cabinepersoneel minder zou werken tijdens de winter. Brussels Airlines wil de cijfers niet bevestigen, omdat het de sociale onderhandelingen alle kansen wil geven. Die onderhandelingen met de vakbonden zijn nog maar net opgestart.