petit_300.jpg

Burgemeesters faciliteitengemeenten reageren opgelucht op arrest Raad van State

woe 3 jul 2019

De burgemeester van Wezembeek-Oppem Frédéric Petit en zijn collega uit Linkebeek Yves Ghequière reageren opgelucht op de uitspraak van de Raad van State. Die besliste dinsdag om de niet-benoeming van de burgemeesters van vier faciliteitengemeenten door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans ongedaan te maken.

Frédéric Petit, die door het arrest van de Raad van State automatisch benoemd is tot burgmeester van Wezembeek-Oppem, is tevreden. “Ik ben zeer trots dat ik door een federale instantie benoemd word als burgemeester”, reageert Petit. “België bestaat dus nog steeds.”

In Linkebeek reageert Yves Ghequière opgetogen en opgelucht. “Het arrest van de Raad van State om de beslissing van Homans te vernietigen is niet alleen een overwinning op juridisch vlak, maar ook een overwinning van de democratie”, stelt Ghequière.

Door de benoeming krijgen beide faciliteitengemeenten een extra schepen. In Wezembeek-Oppem gaat die post naar Jérome Delcourt. Marco Schetgen zal de vierde schepen in Linkebeek worden.