Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Clottemans zet eerste stappen in vervroegde vrijlating

Clottemans zet eerste stappen in vervroegde vrijlating

Els Clottemans wil de gevangenis verlaten. De nu 35-jarige vrouw uit Ternat heeft in juni een aanvraag ingediend om vervroegd vrij te komen. Clottemans werd in 2010 veroordeeld tot 30 jaar cel voor de 'parachutemoord'. Volgende week wordt haar verzoek behandeld in de strafuitvoeringsrechtbank. Dat meldt Het Nieuwsblad.

De parachutemoord lokte tien jaar geleden heel wat reactie uit. Clottemans zou in 2006 de parachute van haar liefdesrivale Els Van Doren gesaboteerd hebben, waar ze bij een sprong te pletter viel. Materiële bewijzen daarvan waren er niet, alleen maar aanwijzingen. Clottemans hield voor, tijdens en na het proces haar onschuld staande.

Toch werd ze veroordeeld tot 30 jaar cel. Eén derde van die straf heeft ze intussen uitgezeten, waardoor ze vervroegd kan vrijkomen. In juni heeft ze ook effectief een verzoek ingediend, waardoor ze ten vroegste in september 2020 kan vrijkomen. De voorbije maanden mocht ze de gevangenis verlaten om therapeutische begeleiding te zoeken. Vorige week mocht ze voor het eerst buiten de gevangenis overnachten.

Het zijn de eerste stappen in het reclasseringsplan van Clottemans. Grote vraag is of Clottemans voor de strafuitvoeringsrechtbank de moord op Van Doren wel zal toegeven. Een gevange die vervroegd wil vrijomen, wordt verwacht schuldinzicht te tonen. Al is dat niet doorslaggeven bij een al dan niet vervroegde vrijlating.