Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Cultuursector verbolgen over sluiting: “Dit is absurd”

Cultuursector verbolgen over sluiting: “Dit is absurd”

Vanaf zondag zijn alle culturele evenementen verboden. Voor de cultuursector komt die beslissing als een donderslag bij heldere hemel, want experten stuurden helemaal niet aan op een sluiting van de sector. RINGtv was gisteravond in Merchtem voor het eerste kerstconcert van Jo Vally. Ook daar schrokken de artiesten van het nieuws.

Gisteravond gaf Jo Vally uit Meise zijn eerste kerstconcert in de kerk van Merchtem. De beslissing van het Overlegcomité om de cultuursector een maand te sluiten, kwam er bijzonder hard aan. “Iemand van de band zou in januari aan een tour van dertig concerten beginnen, maar dat valt nu allemaal weg”, zegt orkestleider Marc Bruyninckx. “De regering zal met steunmaatregelen moeten komen, want voor heel wat mensen is dit een drama.”

Om tegemoet te komen aan de vorige coronamaatregelen, werd het kerstconcert van Jo Vally opgesplitst in voorstellingen van telkens maximaal 200 toeschouwers. Maar ook dat mag vanaf zondag niet meer. Jo Vally zelf heeft genoeg van de onzekerheid en de steeds veranderende maatregelen. “Ik vind het absurd dat er nog zo’n maatregelen worden getroffen en naar lockdowns wordt gegrepen”, zegt Jo Vally. “Mensen moeten immuun worden tegen die virussen. Dat ga je niet doen door ze op te sluiten. Mensen moeten buiten komen en weerstand opbouwen, maar dan wel in alle veiligheid.”

Vanavond spelen Jo Vally en zijn band het laatste kerstconcert in de kerk in Merchtem. Maar geen nood voor wie dat mist, op Kerstdag krijg je het concert te zien op RINGtv.