Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Daders Zaventem hadden naar eigen zeggen geen andere keuze dan een aanslag

Daders Zaventem hadden naar eigen zeggen geen andere keuze dan een aanslag

De terroristen die verantwoordelijk waren voor het drama op 22 maart vorig jaar, voelden zich enorm opgejaagd door de politie en het gerecht. Dat blijkt uit documenten die de speurders terugvonden op de computer van de daders. Om te voorkomen dat ze jarenlang zouden opgesloten worden in de gevangenis, opteerden ze om snel een zelfmoordaanslag uit te voeren op Zaventem en het metrostation Maalbeek. Dat schrijven vandaag La Dernière Heure en de kranten van het Mediahuis.

De daders van de aanslagen op 22 maart voelden zich duidelijk in het nauw gedreven. Dat blijkt uit de audiobestanden die de speurders teruggevonden hebben op de laptop van terroristen. Een week voor de aanslagen werd immers al een safehouse ontdekt door de speurders in de Driesstraat in Vorst. Hun kompaan Belkaid werd daarbij neergeschoten. Drie dagen later werden ook Salah Abdeskam en Sofiane Ayari opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek. Een zelfmoordaanslag plegen leek hen de enige uitweg om te voorkomen dat ze zouden gevat worden. “We kunnen niets meer uitstellen. Daarom zullen we morgen dinsdag 22 maart in actie schieten”, zo klinkt het in een audioboodschap  die naar Aboe Ahmed gestuurd werd. Dit is de emir in Raqqa die de opdracht gaf voor de aanslagen.

De daders benadrukten ook dat ze geen safehouse meer hadden en dat hun foto’s circuleerden in de media. “We moeten nu handelen anders zullen we voor eeuwig rotten in de cel”, benadrukt Ibrahim El Bakraoui op het audiobestand. Hij had zich voor de aanslagen samen met Najim Laachraui en Mohammed Ibrini verschanst in een flat in de Max Roosstraat. Hun kompanen Khalid El Bakraoui en Osama Krayem verbleven in een huis in de Kazernelaan in Etterbeek.  

Uiteindelijk kozen de daders voor de metrolijnen en voor de luchthaven van Zaventem omdat er die ochtend vluchten waren naar Amerika, Israël en Rusland.