Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dag van de Mantelzorg: 'premie toont waardering'

Dag van de Mantelzorg: 'premie toont waardering'

Vandaag is het de dag van de Mantelzorg. Iets meer dan een kwart van de Vlamingen is mantelzorger en neemt dus de zorg voor een hulpbehoevend familielid of voor een vriend op zich. De combinatie van een eigen leven en de zorg voor iemand anders is verre van evident, en dus worden de mantelzorgers jaarlijks in de bloemetjes gezet.

 

Mantelzorgers kunnen bij de Vlaamse Zorgverzekering aankloppen voor een maandelijkse mantelzorgpremie. Ook heel wat steden en gemeenten kennen dergelijke premies toe. Niet elke gemeente doet dat echter. "Nochtans is zo'n premie het beste instrument om het engagement van een mantelzorger te waarderen en te erkennen," klinkt het bij Samana, de mantelzorgorganisatie.

Nood aan mantelzorg
Naar aanleiding van de dag van de Mantelzorg klopte Samana op tafel. Eén van de steden die geen gemeentelijke mantelzorgpremie uitreikt, is Vilvoorde. Deze week overhandigden actievoerders van Samana de Vilvoordse politici een studie waaruit de nood aan mantelzorg blijkt. Zonder mantelzorgers zouden 71.000 Vlaamse zorgbehoevenden naar een rusthuis moeten.

Dit jaar lanceerde de Vlaamse overheid de website www.mantelzorgers.be. Daar vind je alle informatie en mogelijkheden omtrent mantelzorg.