Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

De Patrouilleurs duiken zoals 100 jaar geleden met helmduikpak

De Patrouilleurs duiken zoals 100 jaar geleden met helmduikpak

De re-enactmentgroep De Patrouilleurs uit Merchtem zijn gepassioneerd door het Belgische leger ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Ze duiken zelfs met een heus helmduikpak van 100 jaar oud.

Helmduikers doken vroeger onder water met een koperen duikhelm, een speciaal duikpak, zware lompe loden schoenen, een zwaar ruggewicht en een loden gordel. Hun helm was verbonden met een luchtslang, die om veiligheidsredenen werd vastgezet aan de helm.

De duikhelm was van koper en had drie of soms vier glazen kijkvensters. Het voorste venster kon geopend worden. Links, rechts en soms schuin bovenaan, was er ook een venster voor een groter zicht. De duikhelm kon vanwege zijn gewicht niet door de duiker zelf op de halsschouderplaat geschroefd worden, dat gebeurde door helpers. Tijdens het duiken, stroomden de helm en het duikpak vol lucht via de toevoer van de luchtpomp op het schip of aan de oever. Om onder water te kunnen gaan waren de loden gewichten noodzakelijk.

Vanavond zie je in Cocktail hoe één van de Patrouilleurs met een helmduikpak van maar liefst 70kg kopje ondergaat. Unieke beelden zijn het, zeker kijken!