Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

In de sporen van zus Zara: Mack (16) wil jongste persoon worden die alleen rond de wereld vliegt

In de sporen van zus Zara: Mack (16) wil jongste persoon worden die alleen rond de wereld vliegt

Enkele weken nadat Zara Rutherford uit Sint-Genesius-Rode de jongste vrouw werd die solo rond de wereld vloog, wil haar broer Mack de jongste man én persoon ter wereld worden die alleen rond de wereld vliegt. Mack Rutherford is amper 16 jaar en begint – als alles volgens plan verloopt – op 17 maart in het Bulgaarse Sofia aan zijn solovlucht.

Vorige maand landde Zara Rutherford na een solovlucht van vijf maanden op de luchthaven in Kortrijk. Haar trip inspireerde jongere broer Mack, die net als zijn zus en ouders gepassioneerd is door vliegen. "Mack en Zara zijn geboren in een familie van vliegeniers. Hun vader is een voormalige legerhelikopterpiloot en hun moeder is eveneens piloot", laat het team rond Mack weten. "Zijn grootmoeder langs vaders kant was lid van de Women’s Auxilary Airforce en zijn overgrootmoeder was één van de eerste Zuid-Afrikaanse vrouwen die leerde vliegen. Ook langs moeders kant waren Macks grootvader en overgrootvader piloten."

Mack schreef al geschiedenis door op 15-jarige leeftijd de jongste piloot ooit te worden. Nu wil hij in de voetsporen van zijn zus treden. Midden maart begint hij aan zijn poging om alleen rond de wereld te vliegen. In tegenstelling tot Zara zal hij van oost naar west reizen. "Vanuit Bulgarije gaat het richting Afrika, het Midden-Oosten en Rusland, om vervolgens via de Verenigde Staten en Canada terug richting Europa te vliegen", aldus zijn team.

 Zijn solovlucht zou zo’n drie maanden duren. Als Mack slaagt in zijn opzet, zal hij twee jaar jonger zijn dan de huidige wereldrecordhouder, de 18-jarige Brit Travis Ludlow. Mack Rutherford wordt dan niet alleen de jongste man, maar ook de jongste persoon die alleen rond de wereld zal gevlogen hebben.

Foto: MackSolo