Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Defensie renoveert Militaire Luchthaven van Melsbroek

Defensie renoveert Militaire Luchthaven van Melsbroek

De Militaire Luchthaven in Melsbroek wordt de komende jaren volledig gerenoveerd. Dat heeft de Ministerraad gisteren beslist. Aanleiding is de komst van de nieuwe militaire transportvliegtuigen A400M die de bekende C-130’s moeten vervangen.

Volgens Defensie zijn de huidige loodsen uit 1950 in slechte staat en te klein voor de nieuwe vloot van acht nieuwe transportvliegtuigen. Nog voor het einde van dit jaar zal een Belgisch vliegtuig van het leger andere gevechtstoestellen in de lucht kunnen bijtanken. Maar om die  vliegtuigen te kunnen ontvangen, wordt de Militaire Luchthaven helemaal gerenoveerd.

“Er komt een ruim vliegtuigplatform voor alle noodzakelijke handelingen van en aan de vliegtuigen, een administratief gebouw voor de diensten van de Militaire Luchthaven en een passagiers- en cargoterminal”, aldus Defensie. “Tot slot worden de horecafaciliteit voor het personeel geïntegreerd in de luchthaven en wordt het rioolstelsel aangepakt.”

Dit jaar startte al de bouw van een nieuwe vliegtuigloods van 14.000 vierkante meter. In de nieuwe loods zullen de nieuwe transportvliegtuigen van Defensie, de A400M, onderhouden worden. Kostenplaatje van de loods bedraagt zo’n 50 miljoen euro. Hoeveel de volledige renovatie van de Militaire Luchthaven kost is niet geweten.

“Door de reconversie en renovatie van de faciliteiten zal de Militaire Luchthaven een moderne werkplek voor het personeel worden met alle nodige faciliteiten en comfort, dat voldoet aan de technische en ecologische normen. De werken zullen gefaseerd verlopen om zodat de luchthaven operationeel kan blijven en de veiligheid gegarandeerd wordt”, besluit Defensie.

Foto : © BE Defence / Erwin Ceuppens