dilbeekgemeentehuis.jpg

Dilbeek versoepelt maatregelen: geen algemene mondmaskerplicht meer

maa 17 aug 2020

De gemeente Dilbeek versoepelt de maatregelen die het eerder nam in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Het dragen van een mondmasker is niet langer verplicht in de hele gemeente. Dilbeek neemt de beslissing op basis van de positieve evolutie van het aantal besmettingen in de gemeente. Het samenscholingsverbod voor groepen groter dan 5 personen blijft wel van kracht.

Volgens de gemeente Dilbeek werd de algemene mondmaskerplicht goed opgevolgd door de bewoners. Slechts een tiental keer werd er geverbaliseerd omdat mensen weigerden gevolg te geven aan de vraag van politieagenten."Dat bewijst dat de Dilbekenaar het belang van de extra maatregelen goed begrepen heeft en we in volle vertrouwen terug wat kunnen versoepelen. Daarom wordt het mondmasker niet langer algemeen verplicht over het volledige grondgebied", aldus de gemeente Dilbeek.

Wel is het in de hele provincie Vlaams-Brabant verplicht er altijd een op zak te hebben. Een beslissing die de provinciegouverneur eind vorige week nam. Zo heb je nooit meer een uitvlucht om het niet te dragen wanneer de situatie het noodzaakt. "Het mondmasker blijft wel verplicht in openbare gebouwen, winkels en horeca, op het openbaar vervoer en op markten. Buiten die situaties rekenen we op het gezond verstand", aldus de gemeente.

Het verbod om met meer dan vijf personen samen te scholen tussen 22 en 6 uur blijft wel geldig. De meeste van die samenkomsten overtraden immers de basisregels van de contactbubbels. Door een verstrenging kan de politie daar gerichter tegen optreden.