Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dilbeek voert tot 2022 bouwstop in voor grote woonprojecten

Dilbeek voert tot 2022 bouwstop in voor grote woonprojecten

Dilbeek last een bouwstop in voor grote woonprojecten. Die gaat in op juli van dit jaar en loopt tot en met begin 2022. De gemeente wil zo de bouwwoede afremmen. "Sinds 2009 is het aantal appartementen in Dilbeek met een kwart gestegen. De bouwstop moet ons de tijd geven een ruimtelijke visie voor de toekomst te ontwikkelen", zeggen Dilbeekse schepenen Stijn Quaghebeur (N-VA) en Luc Deleu (Open VLD).

De laatste jaren groeide het besef bij de gemeente Dilbeek dat bouwprojecten niet altijd even strategisch werden ingepland. "In te veel gevallen woog de impact van meergezinswoningen op de mobiliteit, de leefbaarheid en de ecologische voetafdruk van onze mooie gemeente", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Luc Deleu (Open VLD). "Het bestuur wil gehoor geven aan de opmerkingen van de Dilbekenaren en last daarom een bouwpauze voor meergezinswoningen in”, vult schepen van Openbare Ruimte en Wonen Stijn Quaghebeur (N-VA) aan.

Tot en met 2022 komt er een bouwstop voor grote woonprojecten. Ook het verbouwen van woningen tot meergezinswoningen en verkavelingen zullen tijdelijk niet meer mogen. Er zijn drie uitzonderingen: projecten die vallen binnen een al goedgekeurde RUP of vergunde verkaveling, projecten die al uitvoerig met een omgevingsambtenaar besproken zijn en projecten die ingediend worden door sociale huisvestingsmaatschappijen.

Tijdens de bouwpauze zal Dilbeek werk maken van een bouwkompas met een ruimtelijke visie voor de toekomst. "Zo willen we voor iedereen duidelijk maken wat waar gebouwd mag worden en onder welke voorwaarden. Ons bouwkompas is niet alleen een goede zaak voor de Dilbekenaren maar ook voor onze ondernemende bouwers. Door het kompas zal de doorlooptijd van de bouwdossiers korter worden", besluit schepen Deleu.