Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dodelijke vechtpartij in kraakpand in Vilvoorde: "Slachtoffer zwaar toegetakeld"

Dodelijke vechtpartij in kraakpand in Vilvoorde: "Slachtoffer zwaar toegetakeld"

Bij een zware vechtpartij tussen mensen zonder papieren die zich verschansten in een kraakpand in de Kolveniersstraat in Vilvoorde is een man om het leven gekomen. Over de identiteit van het zwaar toegetakelde slachtoffer is nog niets bekend. Woensdag vindt een autopsie plaats.

Het drama speelde zich maandagavond af in een pand aan de Kolveniersstraat. Een man werd er met bruut geweld om het leven gebracht. “Het ging er blijkbaar zodanig geweldaddig aan toe dat zijn identiteit nog niet bekend is. Kort voordien heeft de politie op de Grote Markt mensen met knuppels en een mes bestuurlijk aangehouden. Zij kwamen blijkbaar vanop die locatie. Er waren in totaal een 14-tal mensen aanwezig. Een van hen heeft de hulpdiensten verwittigd. Ook de buren vertelden bij aankomt van de politie dat het er lelijk aan toe is gegaan.”

“Het zijn blijkbaar allemaal mensen vanuit de Romagemeenschap”, vervolgt Bonte. “Ze komen onder meer uit Georgië, Slovakije en Tsjechië. Er zitten een aantal mensen bij die al bij herhaling door de politie zijn opgepakt en voorgeleid. Er loopt een gerechtelijk onderzoek. Alle aanwezigen worden nu verhoord om te zien wie verantwoordelijk is. Woensdag zal er een lijkschouwing gebeuren.”

Pijnlijk falen
Volgens Bonte gaat het om een pijnlijk voorbeeld is van een falend asielbeleid. “Het gaat om mensen die al bij herhaling – dat blijkt uit de ondervragingen – opgepakt zijn door de politie wegens niet legaal in het land. Ze veroorzaken overlast door dronkenschap en vechtpartijen. De Dienst Vreemdelingenzaken wordt telkenmale geconsulteerd, maar ze worden zomaar terug op straat gezet. De politiediensten maken mee dat ze mensen interpelleren die al 7 of 8 keer uitgewezen zijn. Dus is het een pijnlijk falen van een asielbeleid dat niet kan hard maken waar ze voor staat: dat mensen uitgewezen worden als ze voor overlast zorgen of criminele feiten stellen. Dan hokken ze samen en gebeuren er drama’s zoals deze.”