Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dressuurstal verhuurt pony’s voor een week

Dressuurstal verhuurt pony’s voor een week

Dressuurstal-fokkerij De Biebosschen in Malderen bij Londerzeel verhuurt pony’s individueel per week om ze in beweging te houden. “Alle groepslessen zijn afgeschaft door het coronavirus, maar we moeten onze pony’s en paarden absoluut in beweging houden”, zegt Els Cooremans (47). “En dus komen ruiters individueel een half uurtje of iets langer per dag de pony’s berijden.”

 

Dressuurstal-fokkerij De Biebosschen telt zo’n tachtig ponyruiters die met de tranen in de ogen zitten: alle groepslessen zijn omwille van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus afgeschaft. “Maar toch moeten onze pony’s in beweging blijven”, zegt Els Cooremans van De Biebosschen. “We hebben twaalf lespony’s. Die zijn het gewoon om alle dagen bereden te worden. Dat is nodig voor hun welzijn. Drie weken onze pony’s en paarden op stal houden, is niet mogelijk.”

En dus ging de dressuurstal-fokkerij op zoek naar een oplossing en nam Els Cooremans contact op met het gemeentebestuur van Londerzeel over wat de mogelijkheden zijn. Cooremans: “Zo start De Biesbosschen met het individueel verhuren van pony’s per week. De eerste week zijn ze allemaal verhuurd: onze klanten komen de pony’s dan in de namiddag afwisselend berijden in de paddock. Buiten kan niet, want de weides zijn door de overvloedige regenval van de laatste weken niet geschikt om op te lopen. Bovendien kunnen we ze ook niet laten afgrazen, anders hebben we in de zomer geen voeding meer.”

“Massa vermijden”

De dagen in De Biebosschen zijn alvast goed gevuld. “In de voormiddag trainen we de sportpaarden, eveneens individueel”, gaat Cooremans verder. “De wedstrijden zijn afgelast, maar ook onze sportpaarden moet we in vorm houden voor het moment dat de wedstrijden worden hervat. Sowieso spreken we uren af en vermijden we de massa. We houden iedereen gescheiden en we roepen ook op om zoveel mogelijk handschoenen te gebruiken. De planning is een hele puzzel, maar het kan niet anders door de uitzonderlijke maatregelen. We hopen wel dat dit niet lang duurt, maar slaan er ons wel door.”