Eerstelijnszones slaan handen in elkaar in strijd tegen coronavirus

woe 26 aug 2020

De vijf eerstelijnszones van onze regio gaan samenwerken om snel en efficiënt te kunnen reageren op mogelijke corona-uitbraken in Halle-Vilvoorde. Dat doen ze onder meer door een regionaal COVID-19-aanspreekpunt op te richten. Dat zal permanent bereikbaar zijn voor de overheidsdiensten en lokale besturen.

De eerstelijnszones zullen hun taak uitvoeren binnen het regionaal zorgplatform Halle-Vilvoorde en ondersteund worden door burgemeestersoverleg Toekomstforum Halle-Vilvoorde en LOkaal GezondheidsOverleg LOGO Zenneland. “Na de eerste golf besliste de Vlaamse overheid om de eerstelijnszones bijkomende opdrachten te geven om heropflakkeringen in de toekomst aan te pakken”, aldus de eerstelijnszones in een gezamenlijk persbericht. “Het gaat om het beheersen van uitbraken, het solidariseren van het aanbod zoals psychosociale ondersteuning en beschermingsmaterialen en het sensibiliseren van de bevolking.”

Vlaanderen biedt de eerstelijnszones hiervoor een beperkte subsidie van 15.120 euro voor een jaar. Dat bedrag leggen de eerstelijnszones samen om onder meer een versterkte opvolging en permanentie te organiseren. Zo willen ze sneller kunnen anticiperen op uitbraken van het coronavirus in de regio.