Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Europa pompt 19 miljoen euro in onderzoek aan Gooiks laboratorium

Europa pompt 19 miljoen euro in onderzoek aan Gooiks laboratorium

Europa pompt 19 miljoen euro subsidies in een Europees samenwerkingsverband rond fotonica. Het onderzoek wordt geleid vanuit het laboratorium rond lichttechnologie dat de Vrije Universiteit van Brussel enkele jaren geleden bouwde in de Gooikse deelgemeente Oetingen.

De Europese Commissue wil fotonica of lichttechnologie in bedrijven stimuleren en investeert daarom 19 miljoen euro in PhotonHub Europe. Dat is een samenwerking tussen 53 onderzoeksinstellingen over heel Europa die actief zijn in de lichttechnologie. Drijvende kracht achter de samenwerking is het fotonicalab van de VUB in Oetingen. Het laboratorium in het hartje van het Pajottenland moet het aanspreekpunt worden voor Europese bedrijven die plannen hebben met lichttechnologie. Vandaag de dag wordt lichttechnologie onder meer gebruikt bij zonnepanelen, heel nauwkeurige lasers en in machines die de kwaliteit van voedsel, water of lucht controleren.

"Fotonica is de sleuteltechnologie tot de digitalisering van onze maatschappij", zegt professor Hugo Thienpont van het fotonicalab in Oetingen."De Europese industrie mag de kans niet missen om volop op deze innovatiegolf in te zetten. Daarom moeten we de kennis en ervaring die aanwezig zijn in tientallen onderzoeks- en innovatiecentra in Europa bundelen en delen." Bedoeling is om de kennis en expertise te delen met 8.000 bedrijven over Europa en 6.000 technici een praktische opleiding te laten volgen. 

Foto: YouTube B-PHOT