Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Extreemrechts wil in Vilvoorde verzamelen voor mars naar Brussel

Extreemrechts wil in Vilvoorde verzamelen voor mars naar Brussel

Extreemrechts wil zondag in Brussel betogen tegen burgemeester Yvan Mayeur. Daartoe wordt opgeroepen door een Vlaamse én een Waalse organisatie. Ze willen met hun protestactie starten aan het Noordstation. Maar er is een manifestatieverbod in Brussel en dus willen de betogers verzamelen op de parking van de Brico in de Vilvoordse wijk Koningslo voor wat  ze ‘een mars naar Brussel’ noemen.   

Iedereen herinnert zich de beelden van de weinig fraaie vertoning in Brussel twee weken geleden in Brussel. Honderden hooligans manifesteerden aan de Beurs in Brussel naar eigen zeggen om hun medeleven te betuigen met de slachtoffers van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek. Komende zondag zou het misschien weer eens uit de hand kunnen lopen. Deze keer hebben twee extreem rechtse groeperingen, het Waalse Nation en het Vlaamse Identitair, opgeroepen om te betogen tegen de Brusselse PS-burgemeester Yvan Mayeur. De actievoerders willen samenkomen aan het Noordstation maar in Brussel geldt een betogingsverbod. Daarom willen ze verzamelen aan de Brico in de Vilvoordse wijk Koningslo. Het zou om enkele tientallen manifestanten gaan.”Er is net als de vorige keer nauw overleg is geweest tussen de politiezones van de zone Brussel en de zone VIMA. Er zijn afspraken gemaakt en dus is het bij ons weer afwachten wat er gebeurt”, aldus burgemeester in het nieuws op RINGtv. “Wij zijn op alles voorbereid. Dus de politie van Vilvoorde zal daar aanwezig zijn. De mensen die daar zouden opduiken gaan we duidelijk maken dat er een verbod bestaat om te betogen in Brussel. En we zullen  hen proberen te overtuigen om terug naar huis te gaan", aldus Bonte. 

Na de vorige incidenten aan de beurs in Brussel onstond er fikse rel met burmeester Mayeur van Brussel over de communicatie tussen de politediensten. De vraag is of we hiervan zondag een heruitgave gaan krijgen. "Ik heb geen overleg gehad met de burgemeester van Brussel sinds die incidenten. En in alle eerlijkheid, ik begrijp eigenlijk ook de commotie niet die meneer Mayeur oppookt. De afspraken tussen de politie, tussen Brusssel en Vilvoorde, tussen de federale politie en de spoorwegpolitie, werden vooraf gemaakt en die zijn vooraf ook uitgevoerd”, besluit Bonte.