Faciliteitengemeenten beraden zich over oproepingsbrieven

woe 10 apr 2019

De faciliteitengemeenten Drogenbos, Linkebeek en Wezembeek-Oppem beraden zich nog over het taalgebruik van de oproepingsbrieven voor de verkiezingen van 26 mei. Maandag besliste Kraainem om de brieven in het Frans te sturen naar burgers die zich lieten registreren. Ook het schepencollege van Sint-Genesius-Rode deed dat al. Wemmel laat weten dat het zich zal houden aan de Vlaamse taalwetgeving

Kraainem en Sint-Genesius-Rode baseren zich op arresten waarin de Raad van State waarin gesteld wordt dat het voor Franstalige inwoners van faciliteitengemeenten voldoende is om één keer om de 4  jaar aan te geven dat ze overheidsdocumenten in hun taal willen ontvangen.

Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar verwezen Kraainem, Linkebeek, Drogenbos, Sint-Genesius-Rode en Wezembeek-Oppen naar de arresten van de Raad van State, waarop Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans besliste om 4 van de voorgedragen burgemeesters niet te benoemen omdat ze niet conform de Vlaamse wetgeving hadden gehandeld.

In Drogenbos en Linkebeek zeggen de aangewezen burgemeesters Calmeyn (LB) en Ghequière (Link&Venir) van Linkebeek eerst te willen overleggen met hun collega's van Sint-Genesius-Rode en Wezembeek-Oppem vooraleer een beslissing te nemen. In Wezembeek-Oppem zegt aangewezen burgemeester Petit (MR) eerst de reactie af te wachten van Vlaams minister Homans over de beslissing van Kraainem.