Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Floordambos en Peutiebos officieel erkend als natuurreservaat

Floordambos en Peutiebos officieel erkend als natuurreservaat

Het Floordambos en het Peutiebos wordt door de Vlaamse Regering officieel erkend als natuurreservaat. Daardoor kan het op subsidies rekenen om aan natuurbeheer te doen en de versnipperde stukken gebieden terug met elkaar verbinden. Vroeger vormde het bos - dat zich uitstrekt over Steenokkerzeel, Machelen en Vilvoorde - één geheel, maar de E19 snijdt het gebied vandaag doormidden.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) erkende rond de jaarwisseling 51 gebieden in Vlaanderen als natuurreservaat. Daaronder dus ook het Floordambos en Peutiebos. Met de erkenning kan de Natuurpunt MaViSt nog beter en doelgerichter de natuurkwaliteit verbeteren. Met subsidies waar het voortaan op kan rekenen wil MaViSt onder meer de versnippering van het gebied aanpakken.

"Het is het doel om het Floordambos en Peutiebos terug met elkaar te verbinden zodat het één geheel wordt. Dat bevordert de migratie van fauna en flora. Ecoducten, ecotunnels en herinrichtingen kunnen hier oplossingen bieden. Verder zullen inspanningen geleverd worden om de waterkwaliteit van de Trawool en het hele gebied in ere te herstellen", zegt Natuurpunt MaViSt. 

Verder kan het Floordambos en Peutiebos rekenen op steun van LIFE Green Valleys. Dat is een Europees steunfonds dat over een periode van zeven jaar 5 miljoen euro pompt in verschillende bossen in Kortenberg, Steenokkerzeel, Kampenhout, Boortmeerbeek en Bonheiden met als doel de natuur er beter met elkaar te verbinden.