Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gooikse onthaalmoeder ontkent dooreenschudden baby

 

Gooikse onthaalmoeder ontkent dooreenschudden baby

Een onthaalmoeder uit Gooik heeft zich voor de rechter moeten verantwoorden omdat ze een baby van zeven maanden oud door elkaar zou hebben geschud. De 55-jarige vrouw ontkent de feiten en vraagt de vrijspraak. Het openbaar ministerie vraagt zélf ook de vrijspraak, omdat er twijfel zou zijn. De ouders van het kind zijn er echter van overtuigd dat de onthaalmoeder hun kind heeft mishandeld.

Op 16 juni 2015 werden de hulpdiensten verwittigd door de onthaalmoeder omdat er iets aan de hand was met een baby van zeven maanden. Het had de hele ochtend gehuild, amper gegeten en leek het bewustzijn te verliezen. In het ziekenhuis stelden de artsen het shaken baby syndroom vast. “Iemand had het kind hevig dooreengeschud”, pleitte meester Dimitri de Béco, advocaat van de ouders. “Alle artsen die haar onderzochten en de verschillende gerechtsdeskundigen zijn het daarover eens. De wetenschappelijke literatuur is het er ook over eens dat de symptomen zich in de overgrote meerderheid zeer snel na de feiten voordoen. Het kan dus niet anders dan dat de onthaalmoeder hier in de fout is gegaan.”

Maar het parket van Halle-Vilvoorde is niet overtuigd van de schuld van de vrouw. "Er zijn geen getuigen of camerabeelden, de zogenaamd tegenstrijdige verklaringen die ze heeft afgelegd kunnen ingegeven zijn door stress of paniek. De kans is groot dat zij de feiten gepleegd heeft, maar er blijft twijfel, hoe klein ook”, aldus de openbaar aanklager tijdens zijn vordering. De onthaalmoeder vroeg via haar advocaat ook om vrijgesproken te worden. Volgens haar raadsman kunnen de verwondingen die werden vastgesteld in het ziekenhuis wél een andere oorzaak hebben. "Bovendien is het ook niet noodzakelijk dat het dooreenschudden, als het heeft plaatsgevonden, zo kort voor de symptomen is gebeurd.” Het kind herstelde uiteindelijk volledig. Het vonnis in deze zaak valt op 15 november.

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

SPORT 25/10/2021

Bekijk hier de sport van maandag 25 oktober.

NIEUWS 25/10/2021

Bekijk hier het nieuws van maandag 25 oktober.

Vlaanderen Regionaal 24/10/2021

In Vlaanderen Regionaal kijk je met Felice Dekens naar de leukste of meest spraakmakende reportages van de andere regionale zenders.

VIVA! Wijnen: Wijnkasteel Genoels-Elderen / Wijnkasteel Vandeurzen

In VIVA! Wijnen blikken we terug op onze uitstap naar 2 wijnkastelen die RINGtv vorig jaar organiseerde. Met onze kijkers brachten we een bezoek aan wijnkasteel Genoels-Elderen in het Limburgse Haspengouw en wijnkasteel Vandeurzen in het Vlaams-Brabantse Hageland.