Grimbergen stopt sloop van oud gemeentehuis Beigem

din 26 mei 2020

De gemeente Grimbergen heeft beslist dat de sloop van het oud gemeentehuis in Beigem niet wordt voortgezet. Het gebouw raakte enkele maanden geleden zwaar beschadigd door de storm Ciara. Uit bijkomend stabiliteitsonderzoek begin deze maand blijkt nu dat een onmiddellijke afbraak niet nodig is.

Door de storm Ciara waaide op 9 februari een groot deel van de gevel van oud gemeentehuis om. Onherstelbare schade concludeerde de gemeente en besloot het gebouw helemaal te slopen. Daartegen kwam heel wat protest van buurtbewoners. Zo ondertekenden meer dan 300 mensen een petitie tegen de afbraak.

Begin deze maand mei vond een overleg plaats tussen de Beigemse verenigingen en de burgemeester. Daar werd beslist om bijkomend stabiliteitsonderzoek uit te voeren. "Uit dat onderzoek is nu gebleken dat er geen onmiddellijke nood is tot afbraak en dat de stabiliteit van het hoofdgebouw voldoende is om de huidige veiligheidsperimeter rond het gebouw te behouden", aldus de gemeente Grimbergen.

Het gemeentebestuur heeft daarom beslist om de sloop van het gebouw voorlopig stop te zetten. Wat er met het gebouw zal gebeuren, is niet duidelijk. "De mogelijkheden van het oud gemeentehuis zullen verder onderzocht worden in een ruimer omgevingskader", besluit de gemeente. .