Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Grimbergse tandarts van schlachtofferidentificatieteam klaagt houding overheid aan

Grimbergse tandarts van schlachtofferidentificatieteam klaagt houding overheid aan

Eddy De Valck uit Grimbergen is tandarts en werkt als forensisch expert voor het team dat na rampen of aanslagen slachtoffers identificeert. Vorige maand leidde hij de tandartsen van het identificatieteam na de aanslag in het metrostation Maalbeek in Brussel. Maar Eddy De Valck is niet te spreken over middelen waarmee ze moeten en werken en vindt ook dat het werk van het identificatieteam ondergewaardeerd wordt.

Tandarts Eddy De Valck heeft een praktijk in Beigem maar hij is ook hoofd odontoloog van het DVI, dat is het Disaster Victim Identification-team, dat slachtoffers van rampen of aanslagen identificeert. Hij verleende zijn diensten onder meer na de ramp met The Harald of Free Enterprise, het ongeval tijdens de vliegshow in Oostende, de tsunami in Thailland, de busramp in Sierre, de crash van de MH17 en recentelijk de aanslag op het metrostation Maalbeek in Brussel. Eddy De Valck heeft dit altijd vol overgave gedaan maar hij heeft sterk het gevoel dat zijnwerk en dat van zijn collega's niet naar waarde wordt geschat. “We krijgen telkens de opmerking dat we zeer goed werk hebben geleverd. Maar anderzijds legt men ons beperkingen op voor het maken van radiografische opnamen. Budgettair krijgen we eigenlijk weinig of geen steun. Er is ook een totaal gebrek aan subsidiering van onderzoek wat ons zou toelaten om nog efficiënter te werken", aldus Eddy De Valck.

Bovendien worden de specialisten van het identificatieteam altijd veel te laat of soms helemaal niet betaald. "Voor mij is dat een signaal dat het werk niet naar waarde wordt geschat”, besluit De Valck.