Groen licht voor bouw ecoduct Hallerbos over Ring rond Brussel

vrij 16 sep 2022

De huidige brug aan de Vlasmarktdreef over de Ring rond Brussel ter hoogte van het Hallerbos wordt een ecoduct. Het leefgebied van de dieren in het Hallerbos wordt daarmee een pak groter. Fietsers en voetgangers zullen gebruik kunnen blijven maken de oversteek. Nu de omgevingsvergunning voor de bouw van het ecoduct is afgeleverd, kunnen de werkzaamheden volgend jaar beginnen. In 2025 moet het ecoduct aan het Hallerbos klaar zijn voor gebruik.

Het Hallerbos ligt ten zuiden van Brussel op de taalgrens. De Ring rond Brussel doorsnijdt de zuidwestelijke flank. Met zijn ruim 622 hectare vormg het een belangrijk leefgebied voor dier- en plantensoorten. Er leven zeker meer dan 275 soorten dieren.

“Vlaanderen is een dichtbevolkte regio met één van de dichtste wegennetten van Europa. Om plaats te maken voor wegen en woningen is de natuur in Vlaanderen versnippperd. We willen onze natuurkernen opnieuw verbinden en ecosystemen herstellen,” licht Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) toe.

“Ecoducten en andere ontsnipperingsmaatregelen zijn broodnodig om de verkeersveiligheid voor mens en dier te verbeteren,” vult Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) aan.

De bouw van het ecoduct past binnen Plan Boommarter, een samenwerkingsverband tussen het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, de stad Halle, het Agentschap Natuur en Bos en Natuurpunt. Al jaren nemen deze partners initiatieven om de natuur ten zuiden van Halle te versterken. Het ecoduct Hallerbos wordt het zevende ecoduct in Vlaanderen.

Foto's: © Nanopixel