Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hackers leggen Asco lam

Hackers leggen Asco lam

Er wordt tot en met woensdag niet gewerkt bij vliegtuigonderdelenproducent Asco in Zaventem. De productie ligt stil omdat de servers van het bedrijf gehackt zijn.

Het bedrijf bevestigt dat het bedrijf sinds vorige week vrijdag getroffen is door een cyberaanval. Niet alleen de activiteiten in Zaventem liggen stil, maar ook in de vestigingen in de Verenigde Staten, Duitsland en Canada wordt er niet gewerkt. 

"We hebben de bevoegde overheidsautoriteiten op de hoogte gebracht van deze cyberaanval en externe experten ingeschakeld om het probleem op te lossen. We werken er op dit ogenblik met man en macht aan", benadrukt Vicky Welvaert, HR-directeur van Asco.

Het parket bevestigt dat er sporen van ransomware zijn gevonden op de computers. Daarmee blokkeren hackers de computers en vragen een geldbedrag om de gegevens opnieuw vrij te geven. De vakbonden hebben een aanvraag ingediend voor erkenning van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

"We hopen dat de directie nadien over de brug komt met een compensatie voor het inkomensverlies van de werknemers", zegt Jan Baetens van de christelijke vakbond. Bijna 1.000 werknemers zijn door de cyberaanval tijdelijk werkloos.