Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Helft asielzoekers Ruisbroek al weg, Vlaams Belang protesteerde tegen hun komst

Helft asielzoekers Ruisbroek al weg, Vlaams Belang protesteerde tegen hun komst

Ten laatste donderdag moeten de laatste asielzoekers weg zijn uit het hotel in Ruisbroek. Dat zegt burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw Jan Desmeth (N-VA). De 92 mensen die vandaag nog in het hotel verblijven, moeten tegen dan een plek gekregen hebben in een asielcentrum van Fedasil. Zaterdag protesteerde oppositiepartij Vlaams Belang tegen de komst van de asielzoekers naar Ruisbroek. 

 

Vorige week woensdag werden 172 asielzoekers vanuit een ontruimd kraakpand in Schaarbeek overgebracht naar het Ibis-hotel in Ruisbroek. De slechte communicatie daarover leidde tot heel wat commotie. Oppositiepartij Vlaams Belang trok zaterdag naar het hotel in Ruisbroek en manifesteerde tegen de situatie. “We willen een duidelijke boodschap geven aan de regering,” aldus Vlaams parlementslid Klaas Slootmans uit Beersel. “Vlaanderen is geen afvalcontainer waar je de rampzalige gevolgen van je beleid in kan dumpen. Vlaanderen is geen vergaarbak van mondiale problemen en al zeker niet het OCMW van de hele wereld.”

De partij eiste het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v). “We zijn hier niet om de confrontatie aan te gaan met mensen die op de vlucht zijn, maar wel om onze stem te laten horen tegen een regeringsbeleid dat onwerkbaar en onhoudbaar is,” zei federaal parlementslid Barbara Pas. Voor Vlaams Belang is het duidelijk: “De Moor moet de eer aan zichzelf houden en ontslag nemen”, besloot voorzitter Tom Van Grieken.

Zowat de helft van de asielzoekers in Ruisbroek kreeg intussen een andere opvangplek toebedeeld.