Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Het onderzoek: een stand van zaken

Het onderzoek: een stand van zaken

Het gerechtelijk onderzoek naar de daders van de aanslagen in Zaventem en Brussel draait op volle toeren. Een stand van zaken van de reeds bevestigde informatie.

Ibrahim El Bakraoui, de man in het midden van de foto (boven), werd aan de hand van vingerafdrukken geïdentificeerd als een van de daders van de aanslag op Zaventem. Hij blies zichzelf op om 7u58 in de vertrekhal.

De tweede terrorist die zichzelf opblies in de vertrekterminal van Zaventem (de man links) is meer dan waarschijnlijk Najim Laachraoui uit Schaarbeek, een van de eerste Belgische Syriëstrijders. In 2015 kwam hij terug naar ons land met een valse identiteit. (Lees ook: 'Najim Laachraoui was tweede verdachte')  

De derde dader (de man rechts op de foto boven) zijn identiteit is ook nog onbekend. Hij is nog op de vlucht en liet een rugzak achter met de zwaarste lading explosieven. Die is pas tot ontploffing gekomen nadat de ontmijningsdienst DOVO al ter plaatse was. Maar daarbij raakte niemand gewond.

De broer van Ibrahim El Bakraoui (zie hoger) wordt gelinkt aan de aanslag op het metrostation Maalbeek. Ook zijn identiteit kon bepaald worden aan de hand van vingerafdrukken. Het ging dus ook hier wel degelijk om een zelfmoordaanslag. Beide broers waren geen onbekenden voor het gerecht. Maar dat was niet om terroristische feiten, wel voor carjackings en overvallen.

Geen wapens gevonden

In de vertrekhal van Zaventem zijn geen wapens gevonden. Gisteren hadden verschillende media het over een kalasjnikov die was gevonden naast een lijk. Maar dat bericht wordt dus ontkend.  

Huiszoekingen in Schaarbeek en Haren

Gisteravond werden er verschillende huiszoekingen uitgevoerd. Bij een ervan werd ook een man opgepakt. Hij wordt momenteel ondervraagd.

Dankzij de getuigenis van een taxichauffeur die de daders eerder op de dag naar de luchthaven had gebracht, voerde het gerecht ook een huiszoeking uit in een woning in de Max Roosestraat in Schaarbeek. Daar werden 15 kilogram TATP-explosieven, 150 liter aceton, 30 liter zuurstofwater en andere chemische producten aangetroffen. Er werd ook een emmer vol spijkers en vijzen gevonden alsook ontstekingsmechanismen.

Testament

In een vuilnisbak in de buurt van de Max Roosesstraat in Schaarbeek werd een pc gevonden met het testament van Ibrahim El Bakraoui. Daarin geeft hij aan dat hij niet echt weet wat te doen en vreest om in de cel te belanden. Mogelijk voelden de broers El Bakraoui zich opgejaagd door de recente golf van huiszoekingen en hebben ze daarom de aanslagen versneld uitgevoerd.