Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hoedententoonstelling laat je kennismaken met andere culturen

 

Hoedententoonstelling laat je kennismaken met andere culturen

In Buizingen opent vandaag een hoedententoonstelling in De Kalpak, de tot hoedenmuseum omgeturnde woning van Hilde Lemey. Haar collectie bestaat ui 160 etnische hoeden die zij vooral verzamelde tijdens haar werk als onderwijsconsulente in Azië en Afrika. Een bezoek aan de expo wordt een rondleiding waarbij je ondergedompeld in rituelen, eeuwenoude culturele en artistieke rijkdom van volkeren. Het thema van de tentoonstelling is dan ook toepasselijk ‘Hoed af… de Wereld’.

Hilde Lemey uit Buizingen kan niet anders dan gepassioneerd zijn door hoofddeksels en de verhalen die daarmee gepaard gaan. Ze richtte niet alleen haar eigen woning in tot hoedenmuseum, maar maakte ook een reizende tentoonstelling van een dertigtal hoeden waarmee ze langs scholen trekt en kinderworkshops geeft. “Door de eeuwen heen droegen mensen hoofddeksels om verschillende redenen,” vertelt ze. “Aan elke hoed uit de collectie is een verhaal verbonden dat kinderen een genuanceerd beeld geeft over andere culturen: “huisvesting, rituelen, feesten, taal, spelen,… Via de hoeden maken kinderen kennis met ceremonies die belangrijke momenten in een mensenleven aangeven,” aldus Lemey.

Vandaag vindt de opening van de tentoonstelling in De Kalpak plaats. Die gaat gepaard met het project ‘Kunst boven de bareel’ dat in Halle wordt georganiseerd. Twee deelnemende kunstenaars stellen ook in De Kalpak tentoon.

In ons nieuws zie je hoe Hilde haar passie beleeft. Meer info vind je hier.

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

Beestig goed bezig! Afl.02

In ‘Beestig goed bezig’ bezoeken we mensen die zich inzetten voor het welzijn van de dieren. Dierenarts Peter Mievis geeft enkele tips hoe je het best een huisdier kan houden. En we gaan langs bij Pascale die een erkende Cattery heeft. Schattiger dan dit wordt het niet!

VIVA! Wijnen Vinea

VIVA! trekt naar Vinea in Eizeringen (Lennik). Bij de zussen Inge en Eva spat de liefde en de kennis voor wijnen ervan af. Hou alvast je agenda bij de hand, want binnenkort houden ze opendeurdagen.

Rondje Rand: In de Oude Smis van Mekinge

Dit weekend houden we halt 'In de Oude Smis van Mekingen', een landelijke herberg in Sint-Pieters-Leeuw. Naar verluidt bestaat deze kroeg al meer dan 165 jaar. Annie Stiens is de waardin van de vierde staat generatie en is nog lang niet van plan om er de brui aan te geven.

VIVA! Herfst Evolve Fashion Grimbergen

In VIVA! Herfst staat de volslanke mode centraal. Bij Evolve Fashion in Grimbergen zorgen Daphne en Pascale ervoor dat elke vrouw zich welkom voelt en elke klant zijn persoonlijkheid passend getoond wordt. Voorts krijg je heel wat tips, trends en meer info over hun modeshow mee.