sabena2.jpg

Hof van Cassatie bevestigt verjaring strafzaak Sabena

din 29 dec 2015

De jarenlang aanslepende strafzaak rond het faillissement van Sabena is op een sisser uitgedraaid. Het Hof van Cassatie heeft het oordeel van de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling bevestigd: de strafzaak is verjaard.

Het faillissement van Sabena, het grootste dat ons land ooit gekend heeft, dateert al van november 2001. De curator van Sabena, advocaat Christian Van Buggenhout heeft de voorbije jaren geprobeerd om via een strafzaak de verantwoordelijken voor het faillissement te laten straffen, want in zijn ogen zijn er zwaarwichtige strafbare feiten gepleegd door de toplui van Sabena en Swissair.

Zo zou de aankoop van 34 toestellen bij Airbus, die uiteindelijk de ondergang van de vlieguigmaatschappij hebben ingeluid, aan alle kanten gerammeld hebben. Bovendien zou de toplui van Sabena en Airbus zich ook schuldig gemaakt hebben aan fiscale fraude. De strafzaak spon zich jarenlang uit en werd een ingewikkeld juridisch kluwen, maar is nu dus vastgelopen zonder ook maar enige veroordeling.

In De Standaard reageert curator Van Buggenhout woest op de beslissing van het Hof van Cassatie. Hij snapt niet dat het Hof tegen de vordering van de procureur-generaal is ingegaan. dat is volgens hem hoogst uitzonderlijk. Van Buggenhout zal nu al zijn pijlen moeten richten op de burgerlijke procedures die nog lopen. Hij wil daarmee nog zo veel mogelijk geld terugvorderen van de betrokken partijen bij het faillissement, onder meer Airbus.