Honderdtal mensen krijgen onverwacht vaccin nadat zorgverleners niet opdagen

maa 1 maa 2021

Net als in andere vaccinatiecentra verliep ook in Wemmel de opstart van de vaccinatiecampagne niet zonder problemen. Van de 200 uitgenodigde zorgverleners kwam maar de helft opdagen. Daarom vaccineerde het centrum mensen van een reservelijst die het had opgesteld na een oproep via Facebook. "We konden niet anders om geen enkel vaccin verloren te laten gaan", klinkt het in het centrum.

Heel wat zorgverleners kwamen niet opdagen omdat ze al gevaccineerd bleken te zijn door hun werkgever. “Alleen beschikken wij niet over die gegevens. Geloof me, dat is een scenario dat je niet wil meemaken”, zegt Armand Hermans van Eerstelijnszone Grimbergen. “Bovendien lag het platform van de Vlaamse overheid plat. Dat verzamelt alle gegevens van mensen uit onze zone die in de zorgsector werken. We waren dus eigenlijk blind aan het werken.”

Gelukkig had de eerstelijnszone na een eerdere oproep op Facebook een reservelijst aangelegd van op te bellen mensen in geval er vaccins op overschot waren. “De overheid wil niet dat we met eigen lijsten werken, maar nood breekt wet. De prikjes zijn zeker niet zomaar willekeurig gegeven, dit was een noodsituatie. Maar dit kan toch niet? We zijn hier echt al lang mee bezig: proefdraaien, testen, enzovoort. En nu volgt de administratie niet”, foetert Hermans.

Er werden in Wemmel wel mensen gevaccineerd die een niet-medisch beroep hebben. "Wat moet je doen als je die weinige vaccins ter beschikking hebt? Ik wil die laten zetten. Zo veel en zo snel mogelijk. Niks mag verloren gaan”, besluit Hermans. In het andere vaccinatiecentrum van de Eerstelijnszone Grimbergen in de JDK-hal in Londerzeel, verliep de vaccinatie gisteren zonder problemen.

Online tool
Om problemen zoals die in Wemmel op te lossen, lanceert het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid vandaag een online tool. Daarop kunnen vaccinatiecentra zien welke zorgverleners in de regio nog niet gevaccineerd werden.