Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Incovo ziet aantal sluikstorten met de helft toenemen

Incovo ziet aantal sluikstorten met de helft toenemen

Incovo telt dezer dagen de helft meer sluikstorten dan normaal. Enkele redenen volgens Incovo: de recyclageparken die gesloten zijn en het minder aantal mensen op straat. Daardoor is er minder sociale controle en hebben sluikstorters vrij spel.

Sinds de uitbraak van het coronavirus moeten arbeiders van Incovo veel meer sluikstorten op halen. Het gaat dat volgens de intercommunale die het afval ophaalt in Vilvoorde, Machelen, Zemst, Londerzeel en Meise vaak om grote storten. "Het gaat over tientallen zakken die met wagen naar een afgelegen plek gereden worden. Het gaat onder meer om bouwafval, groen, steenpuin en hout. Zaken waar mensen tijdelijk niet mee terechtkunnen in een recyclagepark en daarom illegaal dumpen", zegt Jan Buysse, directeur van Incovo.

Bovendien zijn heel wat mensen thuis aan het klussen geslagen of zijn ze begonnen aan een vervroegde lenteschoonmaak. Ook dat levert een hoop afval op waar mensen vandaag tijdelijk nergens mee heen kunnen. "Sinds de sluiting van de recyclageparken geven inwoners steeds meer van dit vuil mee met de gewone huisvuilophaling. We bereiken stilaan de limiet van wat onze ophalers aankunnen", aldus Buysse.

Twaalf camera's moeten Incovo helpen sluikstorten op te sporen en de overtreders te bestraffen. Die zijn nu meer dan ooit welkom. "Normaal krijgen we 30 tot 40 meldingen per dag van sluikstorters, vandaag zijn het dat er gemiddeld vijf. De sociale controle is door de coronamaatregelen beduidend minder", zegt Jan Buysse, die om geduld vraagt. "Laat het afval gewoon even thuis staan, ooit zullen de recyclageparken wel opnieuw openen."

Foto: Archief RINGtv