brand_negenmanneke_1_1.png

Industriebrand Sint-Pieters-Leeuw: “Weinig tot geen asbestdeeltjes gevonden”

maa 1 maa 2021

Er zijn weinig tot geen asbestdeeltjes gevonden in de omgeving van de industriebrand die vorige week woedde in het Leeuwse gehucht Negenmanneke. De weinige deeltjes die gevonden werden, zijn door een gespecialiseerde firma verwijderd.

Vorige week donderdag brak er brand uit in een industriegebouw aan de Eughène Ghijsstraat. Twee loodsen gingen helemaal in de vlammen op. Omdat het dak asbest bevatte, voerde een firma op verschillende plaatsen daags na de brand metingen uit.“De resultaten waren allemaal geruststellend. De strengste drempel werd nergens overschreden”, meldt de gemeente Sint-Pieters-Leeuw. “Het gespecialiseerd bedrijf vond geen asbestdeeltjes in Negenmanneke op het openbaar domein. Ze vonden er wel vlakbij de site, richting het kanaal. Die asbestdeeltjes werden verwijderd.”

De brandweer heeft de voorbije dagen het asbestmateriaal op de site zelf regelmatig bevochtigd zodat de deeltjes zich niet verder verspreiden. “De eigenaar start donderdag met het sorteren en afvoeren van het afval. In afwachting moet hij alles genoeg bevochtigen. Onze milieudienst controleert deze werkzaamheden”, besluit de gemeente.