Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Infrabel heeft nieuwe plannen voor ondertunneling spoorweg Ternat

Infrabel heeft nieuwe plannen voor ondertunneling spoorweg Ternat

Spoorwegbeheerder Infrabel heeft nieuwe plannen voorgesteld om de spooroverweg te ondertunnelen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Een tunnel op de huidige plek betekent dat er tussen de 40 en 100 huizen zouden onteigend worden. Té veel vindt Infrabel, dat daarom een tracé links van de huidige spoorwegovergang voorstelt.

Het nieuwe tracé zou dan beginnen vanop de Ternatstraat, door de weilanden achter de bestaande huizen lopen en vervolgens onder de sporen en de Asbaan duiken. De tunnel zou dan ergens moeten uitkomen aan de Processiestraat waar het dan opnieuw op de Assesteenweg aansluit.

Voor het tracé zouden maar vijftien woningen moeten onteigend worden. Om de huidige overgang te ondertunnelen zouden dat tot wel 100 woningen zijn. De huidige zou na de aanleg van de tunnel volledig sluiten voor auto’s. Enkel voor voetgangers en fietsers zou een tunnel gebouwd worden.

Zowel de gemeente Ternat als Infrabel zijn voorstander voor een tunnel, die de verkeersproblemen ter plaatse moet oplossen. Vandaag stropt het verkeer op doordat het moet wachten voor voorbijrijdende treinen.

Een oplossing is wel niet voor morgen. Zo zou de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan voor het nieuwe tracé pas eind 2021 klaar zijn. Daarna is het de vraag of de Vlaamse overheid en Infrabel voldoende geld willen vrijmaken voor het project.