Katapultschieters riskeren 40 maanden cel

woe 27 nov 2019

Twee twintigers - Jeroen W. en Maarten M. -  hebben zich gisteren voor de correctionele rechtbank in Dendermonde moeten verantwoorden voor vandalisme. Maandenlang schoten ze met katapulten op onder meer bushokjes, ramen van wagens, etalages en cafés in de Denderstreek en onze regio. Het duo riskeert 40 maanden cel.

In onze regio sloegen de vandalen toe in Liedekerke, Ternat, Roosdaal en Affligem. In totaal worden ze gelinkt aan maar liefst 87 feiten van vandalisme waarbij ze in totaal voor tienduizenden euro's schade aanrichtten. Net voor hun arrestatie beschoten ze voorbijrijdende vrachtwagens op de E40 in Ternat. Waarom de mannen, die te kampen hebben met een heroïneverslaving, de feiten pleegden blijft een raadsel. Tijdens de hoorzitting vertelden ze dat dat zelfs niet wisten, maar zegden wel spijt te hebben van hun daden.

Het openbaar ministerie vraagt een effectieve gevangenisstraf van 40 maanden en een boete van 2.000 euro voor het duo. Volgens het openbaar ministerie is het een wonder dat er geen gewonden gevallen zijn tijdens de vandalenstreken, waarvan de procureur denkt dat het duo er nog meer heeft gepleegd.

Volgende maand kennen de twee twintigers hun straf. Opmerkelijk, het duo meldde zich zelf als slachtoffer van vandalisme bij de politie door de schade aan de wagen van één van hen. Vermoed wordt dat ze zo op de hoogte wilden blijven van het onderzoek en de zoektocht naar de daders, zij zelf dus.