Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kleine gemeenten zien brandweerkost fors stijgen

Kleine gemeenten zien brandweerkost fors stijgen

Een aantal kleinere gemeenten in onze regio hebben een bezwaarschrift ingediend tegen de nieuwe verdeelsleutel van de gemeentelijke bijdrage aan de nieuwe hulpverleningszone Vlaams-Brabant West. Volgens die sleutel moeten kleine gemeenten vanaf volgend jaar een pak meer geld neertellen voor de hulpverlening.

 

Vanaf volgend jaar worden nieuwe, grotere brandweerzones ingevoerd. In het raam van de brandweerhervorming is er ook een nieuwe verdeelsleutel die voordeliger uitkomt voor gemeenten zoals Zaventem en Lennik, maar bij andere gemeenten is het net andersom. Uit een raming van de gouverneur blijkt onder meer dat de bijdrage van de Pajotse gemeente Galmaarden met maar liefst 50 procent stijgt, van 198 000 naar 291 000 euro. Voor Herne gaat het zelfs om een stijging van 60 procent en voor Bever tot 70 procent.

"Onze drie Pajotse gemeenten zijn vooral ontgoocheld omdat net wij de voorbije jaren investeerden in een snellere hulpverlening via de voorpost van Tollembeek", zegt Kris Poelaert, burgemeester van Herne. Op een vergadering van de pre-zoneraad vernamen de burgemeesters wel dat de financiële inspanningen die hun gemeenten deden, mogelijk kunnen worden gecompenseerd door de huur van het gebouw van de voorpost of door een terugbetaling van de investeringen.