Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kyotomobiel maakt wijken energiezuinig

Kyotomobiel maakt wijken energiezuinig

In Beersel werd vanmorgen in de wijk ‘Rond de Vaart’ de Kyotomobiel voorgesteld. Dit duurzaam gebouwd mobiel bureau zal de komende jaren door de regio toeren en moet inwoners helpen om hun woning energiezuiniger te maken. 

De Kyotomobiel is een volledig duurzaam gebouwd mobiel bureau. Het is uitgerust met PV-zonnepanelen, een waterpomp en een batterijopslagsysteem dat 8 uur autonomie verschaft. De mobiel is ook voorzien van houtwolisolatie en een ecologische roofing. Kortom : een voorbeeld over hoe je een woning energiezuinig kan maken.

Deze mobiel wordt de volgende jaren in verschillende wijken in Beersel, Halle, Dilbeek en Gooik geplaatst. Van daaruit zullen de inwoners begeleid worden over hoe ze ook hun woning energiezuiniger kunnen maken. “De bedoeling is om op 2 jaar tijd zo’n 400 woningen te renoveren waarbij het energieverbruik per woning gehalveerd wordt”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.

Medewerkers van de Kyotomobiel zullen elke woning onderzoeken met een thermografische camera. Op basis van dat resultaat zal een individueel energiebesparingplan opgesteld worden. Voor de energierenovatie van de woningen zullen ook groepsaankopen georganiseerd worden. “De bedoeling is dus dat buren in een wijk elkaar warm  maken  voor duurzame energie”, aldus gedeputeerde Roefs.