Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Leirekensroute wordt veiliger door aanleg tunnel onder Dendermondsesteenweg

Leirekensroute wordt veiliger door aanleg tunnel onder Dendermondsesteenweg

Dit voorjaar nog start Wegen en Verkeer met de aanleg van een fietstunnel onder de Dendermondsesteenweg op de Leirekensroute. Dat is een route op de oude spoorbedding tussen Londerzeel, Opwijk en Aalst. De werkzaamheden zullen ruim anderhalf jaar in beslag nemen. 

De Leirekensroute is zeer populair en ook veel schoolkinderen maken er gebruik van. Maar de kruising met de Dendermondsesteenweg veroorzaakt onveilige situaties. Een tunnel moet daar nu verandering in brengen.

De werkzaamheden starten nog dit voorjaar en zullen zo’n anderhalf tot twee jaar duren. Eerst zullen de nutmaatschappijen hun leidingen verplaatsen. Nadien wordt de koker onder de rijweg aangelegd. “Omwille van de afmetingen van de tunnel kan Wegen en Verkeer niet werken met prefab-betonelementen. Het beton voor de tunnel moet dus ter plaatste gestort worden. En dat neemt aardig wat tijd in beslag omdat elke laag volledig uitgehard moet zijn voor de aannemer het volgende segment kan bouwen”, verduidelijkt Anton De Coster van Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant.

Vervolgens moeten nog de tunnelmonden geplaatst worden en wordt de bovengrondse infrastructuur in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Tot slot krijgen bepaalde delen van de Dendermondsesesteenweg een structureel onderhoud.

Tijdens de werkzaamheden  blijven zowel de Dendermondsesteenweg als de Leirekensroute bereikbaar voor het verkeer. Het verkeer op de N47 kan altijd in beide richtingen rijden over twee versmalde rijstroken. Voor de fietsers is er een plaatselijke omleiding voorzien.