Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Lennik verwerpt Brusselse voorstellen voor hoofdstedelijke gemeenschap

Lennik verwerpt Brusselse voorstellen voor hoofdstedelijke gemeenschap

De Lennikse gemeenteraad verwerpt de Brusselse voorstellen voor een metropolitane gemeenschap. Lennik is daarmee de eerste gemeente die officieel een eenduidig afwijzend standpunt inneemt.
Overbodig overlegorgaan
De plannen voor een hoofdstedelijke gemeenschap, met een heuse regering en parlement, komen van de Brusselse minister-president Rudi Vervoort. De Lennikse gemeenteraad heeft een geamendeerde motie van oppositieraadslid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) aangenomen die het Brusselse vorstel verwerpt. Voor Van Vaerenbergh is de Brusselse hoofdstedelijke gemeenschap een overbodig overlegorgaan: “Gemeenten en gewesten kunnen op andere eenvoudigere manieren overleggen zonder dat hiervoor een zoveelste regering of parlement moet worden opgericht. Wij verwerpen de Brusselse voorstellen die de overheid veel geld zouden kosten voor een extra structuur die geen meerwaarde biedt.”
 
"Geen Brusselse inmenging nodig"
Eerder kantte ook de provincie Vlaams-Brabant zich al tegen het Brusselse voorstel. Van Vaerenbergh roept Lennik en de andere Vlaams-Brabantse gemeenten op waakzaam te blijven. “We mogen niet vergeten dat Franstalige Brusselse politici na de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde deze nieuwe Brusselse hoofdstedelijke gemeenschap aangrijpen in een poging Brussel verder uit te breiden. Het is daarom bijzonder goed dat Lennik dit afkeurend signaal geeft. Vlaams-Brabantse gemeenten zijn geen deel van Brussel en hoeven dus geen Brusselse inmenging.”