Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Lennikse leerlingen leren reanimeren na noodgeval op school

Lennikse leerlingen leren reanimeren na noodgeval op school

In het GO! secundair onderwijs in Lennik moesten de lessen vandaag even wijken voor een EHBO-opleiding, want het is daar 'Gezondheidsdag'. Verbanden aanleggen, brandwonden verzorgen of reanimeren, de leerlingen leerden het allemaal. De school vindt dat enorm belangrijk, want één van hun leerkrachten kon dankzij de cursus net voor de herfstvakantie nog het leven van een leerling redden.

 

In oktober vorig jaar stond Daniël Fonteyne voor klas 2B wanneer een leerlinge plots van haar stoel valt. “Ik ben meteen gaan kijken of ze nog ademde en of haar hart klopte. Vervolgens ben ik heel snel beginnen te reanimeren,” legt hij. “Na een tiental minuten was de 112 ter plaatse en hebben de hulpdiensten overgenomen.”

Dankzij het snelle optreden van Daniël wordt het meisje gered en stelt ze het goed vandaag. Het incident was een wake-up call voor de school, met reanimatiecursussen voor de leerlingen tot gevolg. “Het was de eerste keer dat zoiets gebeurde op school. Ook al heb je dan een noodplan, we merkten dat vooral bij de leerlingen het nodig is om daar op een goeie manier mee om te gaan,” licht Diederik Nieuwborg, contactpersoon preventie en veiligheid toe.