Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Liefde met alle geweld

Liefde met alle geweld

Het is vandaag 'Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen'. Een probleem dat anno 2014 nog altijd groot blijkt te zijn, en waarover praten nog vaak een taboe is. Dat taboe probeert Kris Smet uit Sterrebeek te doorbreken. De voormalige presentatrice en journaliste heeft namelijk een boek geschreven over het thema, waarin heel wat vrouwen getuigen.

'Liefde met alle geweld' is de titel van het boek dat Kris Smet uit Sterrebeek geschreven heeft. De voormalige presentatrice en journaliste van de openbare omroep ijvert al jaren voor gelijke kansen voor vrouwen. In het boek zet Smet alle vormen van huiselijk geweld op een rij : partnergeweld, geweld tegen oudere vrouwen, kindermishandeling en incest.

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat 1 op de 3 vrouwen in de wereld ooit te maken heeft gehad met geweld. “Dat is een soort pandemie, dat is een epidemie die wereldwijd verspreid is. Mocht vogelgriep één op de drie vrouwen treffen, dan was de wereld te klein,  denk ik.  Daarom dat er allerlei acties moeten  ondernomen worden om een einde te maken aan dit soort geweld. Alleen gebeurt er momenteel niet erg veel, vertelt Kris Smet.

In België loopt er momenteel een campagne die partnergeweld aanklaagt. Tal van BV's steunen de campagne door een bijhorend t-shirt te dragen.

Zelf geeft Smet nog volgende boodschap mee : “Zodra het eerste geweld komt, moeten vrouwen dit melden. Aan om het even wie. Als ze maar een uitweg zien, als er maar iemand is die het weet. Wacht niet tot de derde of de vierde keer dat je vernederd of afgeranseld wordt.  Dan is het meestal te laat”, aldus nog Smet.