Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Londerzeel: “Stopzetten buitenschoolse activiteiten weloverwogen beslissing”

Londerzeel: “Stopzetten buitenschoolse activiteiten weloverwogen beslissing”

Vorige week besliste de gemeente Londerzeel om alle buitenschoolse activiteiten tot en met 12 jaar te verbieden. Ook jeugdkampen in de krokusvakantie mogen niet doorgaan en alle indoor gemeentelijke infrastructuur is gesloten. Inwoners hebben heel wat kritiek op de maatregel, maar volgens de gemeente gaat het om een weloverworgen beslissing.

Londerzeel nam de bijkomende maatregelen nadat enkele inwoners besmet raakten met de Britse variant van COVID-19. Een leerling van de Kouterschool en het Virgo Sapiensinstituut waren bij de besmette personen. 142 leerlingen, hun ouders en leerkrachten werden daardoor in quarantaine geplaatst. “Vanuit de lokale verenigingen kregen we de vraag naar bijkomende maatregelen”, zegt burgemeester Conny Moons. “Ze vreesden dat inwoners de quarantaine niet zouden naleven. Leiding en bestuursleden stonden machteloos, waren bezorgd om zelf besmet te geraken en wilden vermijden dat andere leden van de vereniging zouden besmet worden.”

De  gemeente begrijpt dat heel wat inwoners teleurgesteld en boos zijn. "De juiste balans vinden is niet altijd even makkelijk”, aldus Moons. “Dit heeft uiteraard te maken met het virus zelf en de snelheid waarmee het kan toeslaan. Toch wil ik benadrukken dat de beslissing van afgelopen donderdag weloverwogen werd genomen. De provinciegouverneur en het Agentschap Zorg en Gezondheid steunen de maatregel. De arts van het Agentschap gaf aan dat het weinig zin had om de duurtijd van de maatregelen te beperken tot net voor de krokusvakantie, aangezien er tegen dan een forse algemene toename van het aantal besmettingen zou zijn.”

Oppositiepartij Pro1840 hekelt de beslissing van de gemeente. "Laat ons toch een beetje vertrouwen hebben dat mensen zich zullen houden aan de bestaande regels", meent Tom Troch. "We begrijpen het echt niet. Kinderen protesteren niet, spuwen hun gal niet op sociale media, hebben geen stem. Worden ze daarom gemakkelijker de dupe? Het is de taak van de volwassenen om voor hen op te komen. De burgemeester laat uitschijnen dat de maatregelen er komen op vraag komt van de verenigingen, maar een kleine rondvraag leert ons iets anders."