Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Luchtvaartpolitie Zaventem zit op tandvlees

Luchtvaartpolitie Zaventem zit op tandvlees

De luchtvaartpolitie op Brussels Airport zit op haar tandvlees. In de onderzoekscommissie naar de aanslagen slaakte hoofdcommissaris Guy Cordeel een noodkreet. De noodplannen op de luchthaven zouden volgens hem vaker geoefend mogen worden, maar de politie heeft niet genoeg manschappen om vaker te trainen. 

De terreurdreiging, een kwart meer passagiers in nauwelijks vijf jaar tijd, meer uitwijzingen van mensen zonder papieren, … . Voor de luchtvaartpolitie zijn er de laatste jaren steeds meer en moeilijkere taken bijgekomen. Maar het personeelsbestand bleef ongewijzigd sinds 2010. De verhoogde werkdruk leidde ook tot meer absenteïsme.

Momenteel beschikt hoofdcommissaris Cordeel over 435 manschappen, maar daar zou volgens hem nog eens de helft moeten bijkomen. En dat is volgens Cordeel niet onredelijk als je naar andere luchthavens kijkt. Op Schiphol kan men volgens hem rekenen op 1800 politiemensen (een viervoud van Zaventem) terwijl die luchthaven ‘slechts’ 2,5 keer zoveel passagiers telt. In Madrid zijn er meer dan 2000 manschappen.