madieliefjes_creche_machelen.jpg

'Machtige' centrumbuurt Machelen krijgt vorm

vrij 21 sep 2018

Het nieuwe kinderdagverblijf in het centrum van Machelen is bijna klaar voor gebruik. Begin volgend jaar nemen de kinderen en hun begeleiders hun intrek in het nieuwe gebouw. Het pand maakt deel uit van de nieuwe ‘Machtige’ centrumbuurt die in een publiek-private samenwerking gerealiseerd wordt.

De gemeente Machelen sloeg de handen in elkaar met buurtontwikkelaar Matexi om een frisse wind door het centrum van de gemeente te laten waaien. De nieuwe ‘Machtige’ centrumbuurt is een onderdeel van TransforMaDie 2020, waarmee de gemeente Machelen-Diegem beide dorpskernen wil transformeren tot duurzame, toekomstgerichte buurten waar het fijn wonen, werken, winkelen en ontspannen is.

Het nieuwe gemeentelijke kinderdagverblijf en de realisatie van zes gezinswoningen zijn een eerste fase van een project . Burgemeester Jean-Pierre De Groef (sp.a): “dit is geen overbodige luxe. Wanneer we de demografische cijfers van Machelen bekijken, drong een uitbreiding zich op. Sinds 2005 is ons inwonersaantal met meer dan twintig procent gestegen. Ook in de toekomst zal dat aantal blijven stijgen.”

Jeugd
Opvallend is dat de stijging van aantal inwoners zich het sterkst doorzet onder de jeugd, met 42 procent. “Als gemeentebestuur moeten we hier oog voor hebben,” zegt De Groef. “Met deze nieuwe crèche creëren we zestien extra kinderopvangplaatsen. Vanaf januari stijgt het totale aantal plaatsen hierdoor tot 72.”

Behalve het kinderdagverblijf komen er in het totaal ook 126 duurzame woongelegenheden, commerciële ruimten en ondergrondse parkeerplaatsen.