Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Minister Gilkinet wil totaalverbod van nachtvluchten op Zaventem: "Krankzinnig voorstel"

Minister Gilkinet wil totaalverbod van nachtvluchten op Zaventem: "Krankzinnig voorstel"

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) legt een drastisch voorstel op tafel om de geluidshinder op de luchthaven van Zaventem terug te dringen. Hij wil een totaalverbod van nachtvluchten vanop Brussels Airport. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, noemt het idee het meest krankzinnige van een minister sinds lange tijd. Voka roept de federale coalitiepartners op zich te distantiëren van dit voorstel.

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet vindt dat het dossier rond geluidshinder al te lang muurvast zit en er geen akkoord kon gevonden worden met de betrokken partijen. Daarom heeft een plan klaar 'in het algemeen belang van de buurtbewoners van de luchthaven.' De geluidshinder moet met 20 procent afnemen. Gilkinet wil dat er tussen 23 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends zelfs geen geluidshinder meer is.

Voka reageert furieus op het voorstel. “Van het afschaffen van de nachtvluchten kan geen sprake zijn. Het is een krankzinnig idee dat recht in de prullenmand gekeild moet worden.  We verwachten dan ook dat de federale coalitiepartners hun afwijzing voor dit idee luid en duidelijk laten klinken”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

De ondernemersorganisatie vindt dat met het voorstel ons land decennia terug de tijd wordt ingekatapulteerd. "Van de bevoegde minister van mobiliteit verwacht je gedragen en realiseerbare voorstellen. Het idee zet duizenden jobs en welvaart voor een hele regio op het spel”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.

De luchthaven is de tweede economische groeimotor van het land die werk geeft aan 64.000 mensen, zowel direct als indirect. Brussels Airport betreurt de aanpak van minister Gilkinet. "Het is voorstel met ongeziene negatieve gevolgen voor de tewerkstelling, connectiviteit, export en economie van het land", laat Brussels Airport weten.