Misnoegde bouwvakker riskeert 5 jaar cel voor brandstichting

vrij 20 mei 2022

Een gezin uit Galmaarden is in juli 2020 aan de dood ontsnapt toen er brand werd gesticht aan hun woning door een misnoegde bouwvakker. De man moest zich vandaag voor de correctionele rechtbank verantwoorden en riskeert 5 jaar cel. “Als de bewoners niet wakker waren geworden, stond u vandaag voor assisen op verdenking van meervoudige moord”, was de openbaar aanklager streng voor de man.

De 32-jarige beklaagde is een Braziliaan die twee jaar geleden werken had uitgevoerd aan de woning van de slachtoffers. De beklaagde verklaarde vanmorgen op de zitting dat het ging om een wanhoopsdaad. “Die man moest mij nog 25.000 euro betalen. Hij weigerde maandenlang te betalen en bij een confrontatie heeft hij mij geslagen met een fles. Ik heb enkele dagen later twee liter benzine over zijn auto gegoten en de wagen in brand gestoken. Ik wou mijn geld en mijn bouwmateriaal terug, dat nog bij hem lag.”

De wagen van de slachtoffers brandde door de brandstichting volledig uit, maar de vlammen sloegen ook over naar de woning van het gezin. “Hadden die mensen niet zelf wakker geworden en zichzelf in veiligheid gebracht, hadden er doden kunnen vallen”, sprak de openbaar aanklager tijdens zijn vordering. “Volgens de branddeskundige had het vuur de woning in lichterlaaie kunnen zetten mochten de bluswerken pas enkele minuten later zijn begonnen.”

De advocaat van de beklaagde pleitte voor een straf met uitstel. “Mijn cliënt heeft schuldinzicht en kwam ook snel vrij onder voorwaarden, die hij volledig heeft nageleefd. Hem nu naar de gevangenis sturen, is geen oplossing”, aldus meester Arhen Egamberdiev. “Zijn verblijf is intussen geregulariseerd en hij wil als zelfstandige aan de slag gaan in de bouwsector en zijn geld op een officiële manier verdienen. Hij heeft hier een vrouw en drie kinderen en ik vraag de rechtbank dan ook om hem geen effectieve gevangenisstraf op te leggen.”

Ondanks het blanco strafblad van de beklaagde, eist het parket van Halle-Vilvoorde een effectieve gevangenisstraf van 5 jaar tegen de dertiger. “Na de brandstichting werden de slachtoffers nog met de dood bedreigd via sms. Meneer wil duidelijk over lijken gaan om zijn doel te bereiken en handelt totaal buiten proportie. Hij is een gevaar voor de maatschappij.” Het vonnis valt op 17 juni.