krieken_mortsubite.jpg

Mort Subite verwerkt komende tijd maar liefst 45.000 kilogram krieken

vrij 23 jul 2021

Het worden drukke dagen voor Mort Subite in Kobbegem, bij Asse. De brouwerij maakt zich op voor een lading van 45.000 kilogram krieken om te verwerken. De krieken werd deze week geoogst en zijn door een frisser en natter voorjaar van uitstekende kwaliteit.

Juli staat bij Mort Subite altijd in het teken van de kriekenoogst. De brouwerij gebruikt voor zijn bieren uitsluitend Belgische krieken uit Limburg. De brouwerij zal dit jaar 45.000 kilogram verse vruchten verwerken. “De krieken zijn van uitstekende kwaliteit en daar zit de frisse en natte lente van de vorige maanden voor iets tussen,” zegt meesterbrouwer Bruno Reinders. “Doordat er afgelopen maanden meer neerslag viel, zijn de krieken iets sappiger dan vorige jaren. Toen waren de lentemaanden warmer en droger en de krieken verdragen wel iets meer neerslag.”

Naast de keuze voor Belgische krieken blijft Mort Subite op een ambachtelijke methode brouwen. “Direct na aankomst in de brouwerij worden de krieken samen met de jonge lambiek, de basis voor de kriekbieren in de biertanks gemengd. De jonge lambiek met zijn wilde gisten en de rijpe krieken vol sap zijn ideaal om bij deze temperaturen onmiddellijk op de biertank te beginnen gisten. Ongeveer in oktober ronden we het gistings- en brouwproces af, kan het bier gebotteld worden en op de markt komen”, besluit Reinders.