Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

N-VA en Groen eisen eerlijk onderzoek voor renovatie Koning Boudewijnstadion

N-VA en Groen eisen eerlijk onderzoek voor renovatie Koning Boudewijnstadion

De N-VA en Groen in Brussel willen dat er een eerlijke vergelijking wordt gemaakt tussen de bouw van een nieuw voetbalstadion op parking C in Grimbergen en de renovatie van het bestaande Boudewijnstadion. Beide partijen hebben hiervoor in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement een resolutie ingediend. 

Momenteel onderhandelen het Brussels Gewest, de stad Brussel en projectontwikkelaar Ghelamco over een contract voor de bouw van een gloednieuw stadion op parking C. N-VA en Groen eisen nu dat die onderhandelingen worden stopgezet en ook de piste voor de renovatie van het Boudewijnstadion ernstig onderzocht wordt.

Dat de renovatie wel een haalbare kaart is en bovendien een pak goedkoper zou zijn dan een nieuwbouw, maakte het architectenbureau Goedefroo enkele weken geleden duidelijk. (Bekijk ook de reportage ‘Dan toch geen nationaal voetbalstadion op parking C?’)  

Johan Van den Driessche, fractievoorzitter van de N-VA en Arnaud Verstraete, parlementslid voor Groen, stelden hierover vragen aan minister Guy Vanhengel (Open VLD) maar die hield vol dat een nieuw stadion de enige optie is. Daarom dienen beide volksvertegenwoordigers een hoogdringende resolutie in. Daarin wordt gevraagd om een eerlijke vergelijking te maken tussen een nieuwbouw of een resolutie.

”De bevolking werd al drie keer gedribbeld in dit stadiondossier en regering en schepencollege blijven een debat over de twee opties weigeren. Waar zijn zij bang voor?“ , vraagt Johan Van den Driessche zich af. “Als mensen met ervaring in stadionbouw zeggen dat de renovatie goedkoper is voor Brusselaars, sneller klaar zal zijn en dat de Memorial Van Damme gewoon kan blijven doorgaan, dan moet je dat toch even ernstig bekijken? Dit mag geen kwestie zijn van persoonlijke overtuigingen. De 2 opties moeten dus technisch vergeleken worden en de beste optie moet uitgevoerd worden”, vult Arnaud Verstraete aan.

Zowel de N-VA als Groen benadrukken dat ze willen dat het EK 2020 in Brussel kan georganiseerd worden. Maar ze zijn van oordeel dat de betrokken politieke leiders omzichtig moeten omgaan met het geld van de belastingbetaler.