Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuwe aanvraag voor gascentrale in Vilvoorde

Nieuwe aanvraag voor gascentrale in Vilvoorde

Energieleverancier Engie Electrabel heeft bij de provincie Vlaams-Brabant een nieuwe vergunning aangevraagd voor een gascentrale in de stad Vilvoorde. In november vorig jaar weigerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de vergunning. Eerder had ook de provincie de vergunning voor de centrale geweigerd.

De gascentrale is een belangrijk onderdeel van de federale plannen om de energiebevoorrading op peil te houden als het tegen 2025 de kerncentrales wil sluiten. Maar de vergunning werd geweigerd door Demir omdat volgens haar de gascentrale te veel amoniak en stikstof zou uitstoten. De weigering van de vergunning stuurt de kernuitstap van ons land danig in de war, maar Engie gaf eind vorig jaar al aan de gascentrale in Vilvoorde niet op te willen geven. Begin januari diende het dan ook een nieuwe aanvraag in bij de provincie Vlaams-Brabant.

"We hopen dat de nieuwe vergunningsaanvraag snel kan worden verwerkt, aangezien het dossier reeds gekend is bij de administraties", laat Engie weten aan onze redactie. "Mits een tijdige goedkeuring kan de centrale tegen 1 november 2025 beschikbaar zijn om bij te dragen aan de bevoorradingszekerheid in ons land. Als we de deadline niet halen, zullen we alle mogelijkheden bekijken om ons project alsnog te kunnen realiseren."

De federale regering bekijkt intussen wat de alternatieven zijn voor de gascentrale in Vilvoorde. Het geeft zich daar tot midden maart de tijd voor. Minister van Energie Tinne Van der Straeten hoopt in de eerste plaats dat de plannen voor een gascentrale in Wallonië wel vergund zullen raken.